رگولاتور یا تنظیمکننده ولتاژ چیست

رگولاتور بخشی است که وظیفه آن دستکاری ولتاژ است.
1) به عنوان مثال ، بسته به نوع و مدل رگولاتور می تواند ولتاژهای مختلف را به عنوان مثال به 5 ولت تبدیل کند. به این ترتیب >>> تنظیم کننده ولتاژ خروجی ثابت و مثبت گفته می شود
2) حال اگر ولتاژ خروجی منفی باشد >>> به این مدل تنظیم کننده >>>> تنظیم کننده ولتاژ خروجی ثابت و منفی گفته می شود
3) حالا مثلاً اگر ولتاژ 7 بد باشد ، به شما 5 می دهد و 9 بدهید ، به شما می دهد 7 و … >>>> یعنی ولتاژ خروجی با توجه به ولتاژ ورودی تغییر می کند. >>> تنظیم کننده های ولتاژ خروجی متغیر.
مثال : برای نمونه رگولاتور ۷۸۰۵ یه رگولاتور ولتاژ معروف و پرکاربرد هستش که ماگزیمم ولتاژ ورودیش ۳۵ ولت هستش و در خروجی ۵ ولت ثابت تولید میکند.
معمولا تمام دوستان هم رشته ای ما وقتی مداری رو میبندن و میخوان بدن به کسی یا ببرن جایی از رگولاتور ۷۸۰۵ استفاده میکنن و یه باتری کتابی (۹ ولت)>>>چون همه جا نمیشه که منبع تغزیه رو برد و هر کسی هم منبع تغزیه نداره.
رگولاتور در پروتئوس
اگه نام رگولاتور موردنظرتون رو تو پروتئوس سرچ کنید >>قطعش رو پیدا میکنید.>>>مثلا من رگولاتور ۷۸۰۵ رو میخاستم لذا ۷۸۰۵ رو سرچ کردم>>که در بالا در موردش یه چیزیایی گفتم>>>من یه منبع ولتاژ AC که از ۵ تا ۱۵ ولت تغییر میکنه به این رگولاتور وصل کردم و مشاهده کردم که ولتاژ خروجی ۵ ولت رو بهم میده.
من از رگولاتور ۷۹۰۵ رو هم تو فایل شبیه ساز قرار دادم(که عکس رو در زیر میبینید)>>>کارش مثل ۷۸۰۵ هستش ولی با این تفاوت که با ولتاژ های – سر و کار داره.
مثلا به همین ۷۹۰۵ من یه منبع تغزیه AC وصل کردم که بین ۵- تا ۱۵- تغییر میکنهو ولتاژ خروجی همواره ۵- ولت هستش.
سوال : چرا ولتاژ خروجی ۵ ولت نیست؟؟
جواب : منظور از این که ولتاژ خروجی ۵ ولت میشه >اینه که تو حالت ایده آل ۵ ولت میشه و نه در واقعیت>>>در واقعیت به علت مقاومت و مصرف و خطا و … خود قطعه ، یکم از ولتاژ خروجی کاسته میشه و دقیقا ۵ ولت نمیشه.
در زیر فایل های این مطلب + یه مقاله کوتاه در این زمینه + فایل شبیه سازی (که توضیحش رو دادم و عکس رو در بالا مشاهده میکنید) رو قرار میدم.
تفاوت رگلاتور خطی با سوئیچینگ
در رگلاتور های خطی همانطور که از نامشان پیداست از عناصر خطی به منظور کاهش و تثبیت ولتاژ استفاده میگردد. و در نتیجه ممکن توان تلف شده زیادی به صورت جرارت وجود داشته باشد. ولی متقابلا میزان ریپل کمتر بوده و ولتاژ صافتری در اختیار خواهیم داشت
در رگلاتورهای سوویچینگ از کنترل پهنا پالس به منظور کنترل ولتاژ استفاده میگردد. که سبب کاهش توان تلفاتی و نیز امکان کاهش و افزایش ولتاژ میگردد.
همچنینن در منابع تغذیه سوویچینگ به دلیل استفاده از فرکانس بالا وزن ترانس و اندازه خازنهای فیلتر کاهش چشمگیزی پیدا میکند. که منجر به سبک و کوچکتر شدن محصول نهایی میگردد
بنا به دلایل فوق منابع تغذیه سوویچینگ به سرعت جایگزین منابع تغذیه خطی میگردند. و جز در مواقعی که به ولتاژ بسیار صاف نیاز داشته باشیم ( مثل برخی طرحهای میکروکنترلر و پری آمپلی فایر و … ). تقریبا از هر نظر خصوصا قیمت در تیراژ عمده به رگلاتورهای خطی برتری دارند.